Powrót do strony głównej

Poznańskie Towarzystwo Hokejowe Strona Główna Poznańskie Towarzystwo Hokejowe
forum PTH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co na początek? (sprzęt, ćwiczenia, przygotowanie psych...)
Autor Wiadomość
lysy5g1
Amator
hockey- beginner

Pozycja: beginner
Wysłany: 2006-12-16, 11:31   Co na początek? (sprzęt, ćwiczenia, przygotowanie psych...)

Witam,
jako, że jestem nowym użytkownikiem forum to się przedstawię: mam na imię Michał i mam 18 lat, jestem z okolic Świdnicy na dolnym śląsku, jeżdżę na łyżwach od ok. 4 lat(sezonów) i całkiem nieźle mi to już wychodzi...

wracając do tematu to chciałbym się nauczyć gry w hokeja:
Proszę o porady od czego zacząć, mam już od początku tego sezonu łyżwy "hokejowe" Nike V 4- nadają się na początek? Jak powinienem je naostrzyć? bo teraz mam na tzw "płasko".
Z tego co się rozglądałem po sklepach to kije Smoleń są dość tanie i mówią sprzedawcy, że dobre na początek- czy to prawda?

nike v4.jpg
Plik ściągnięto 14260 raz(y) 20,87 KB

mleko
Reprezentant

Pozycja: straszny charakter
Wysłany: 2006-12-16, 18:43   

najlepiej jak pogadasz u siebie na lodowisku, może są jacyś doświadczeni gracze hokejowi i więcej się od nich nauczysz na żywo niż przez internet.
Kije smoleń na początek wystarczą, łyżwy też są dobre do nauki.
Ostrzenie łyżew musi być robione przez fachowca na mały lub średni rowek jak kto woli- na płasko będzie trudno jeździć :sad:
Tylko musisz znaleźć ekipę do grania bo sam się nie nauczysz
:!: w załączeniu naukowe opracowania teorii ostrzenia łyżew :!:

overview.jpg
Plik ściągnięto 521 raz(y) 62,89 KB

hollow_drawing.jpg
Plik ściągnięto 399 raz(y) 37,51 KB

hollowmath.jpg
Plik ściągnięto 3961 raz(y) 92,6 KB

iras
Junior

Wysłany: 2007-01-04, 11:40   

niezłe opisanie geometrii ostrzenia.
Wracając do Michała: mógłbyś napisać w jakich miastach dolnego śląska są dostępne tafle lodowe,gdzie mozna pograć w hokeja? bede wdzięczny za odpowiedź.

mleko
Reprezentant

Pozycja: straszny charakter
Wysłany: 2007-01-04, 17:05   

iras napisał/a:
niezłe opisanie geometrii ostrzenia.
Wracając do Michała: mógłbyś napisać w jakich miastach dolnego śląska są dostępne tafle lodowe,gdzie mozna pograć w hokeja? bede wdzięczny za odpowiedź.

Na stronie
http://www.hokej24.pl/lodowiska.php
możesz sobie poparzeć na opis lodowisk w Polsce, USA i Kanadzie

iras
Junior

Wysłany: 2007-01-04, 19:24   

Cześć,
tak wiem, znam ten link, tą stronę robią moi ziomale z sanoka więc bywam tam dosyć często. ale niestety brak o infrastrukturze lodowiskowej na dolnym śląsku, zupełnie jak wypalona ziemia. chciałem zasięgnąć info od tych, któzy sa mieszkancami tegoz wojewodztwa, oni powinni miec najlepsze rozeznanie,pozdrawiam :)

lysy5g1
Amator
hockey- beginner

Wysłany: 2007-01-07, 05:49   

Odnośnie lodowisk to wiem tylko o tym co się znajduje w mojej okolicy- lodowisko we Wrocławiu(nie znam adresu) oraz lodowisko OSIR w Świdnicy (pełno wymiarowe do hokeja, bramki na wyposażeniu)->tutaj ja śmigam.
W świdnicy można w hokeja pograć po wynajęciu całej tafli, co jest możliwe wieczorami od godz 21.30 albo 22.00 za 150-200zł za 1,5 godziny. Tafla jest oczywiście czyszczona i po każdej "turze polerowana", więc warunki jak najbardziej odpowiednie. Nasze lodowisko jest chyba dość dobre, jeśli ekipy z samego wrocka do nas przyjeżdżają grać..

iras
Junior

Wysłany: 2007-01-08, 09:53   

dzieki za info, nie wiedziałem, że macie lodowisko w świdnicy. super sprawa. na arene w sanoku ciezko sie wbic, godziny są totalnie poazajmowane, w tym sezonie zagrałem tam jedynie 3 razy. ale warunki po prostu świetne. po treningu mozna wskoczyc pod prysznic, na hali utrzymywana jest temperatura 13 stopni przez klimę, wiec tylko grać.
jednocześnie 2 razy w tygodniu pogrywam z chlopakami w krośnie, probujemy tam stworzyć cos na miare amatorskiej druzyny, zobaczymy jak wyjdzie.
w marzeniach jest stworzenie ligi amatorskiej poludniowo wschodniej, gdzie grałyby druzyny z sanoka (kilka ekip mam nadzieje), krosna, dębicy, jasła i może ktoś jeszcze.

pomimo,że sport jest drogi, coraz wiecej osob stać na sprzet, powoli małymi kroczkami mam nadzieje , ze wszystko wypali.
pozdrawiam :)

lysy5g1
Amator
hockey- beginner

Wysłany: 2007-12-25, 19:38   

Cześć, jako że mamy nowy sezon, odświerzam temat :)
wracając do nauki... zacząłem już grać, wczoraj ;)
generalnie fajna sprawa ale jak narazie moją taflą do hokeja jest bajoro w mojej miejscowości
:/ mam kilku kumpli których zaraziłem łyżwami i narazie zamierzamy towarzysko "kaleczyć grę" ;)
średnio fajnie, bo nie udało mi się jeszcze "wczepić" na prawdziwą grę do świdnicy...

mam pytanko: co byście powiedzieli o tych kijach?
http://www.hokej.com.pl/?...omocja,ant.html
http://www.hokej.com.pl/?...omocja,ant.html

teraz grałem na używce "jofa titan 4020" ale dość mocno jest zjechany i się klepka nieco juz rozwarstwia :/ dlatego chcę kupić nowy kij i się więcej nie fandzolić z owijaniem "bo się rozleci" tylko poświęcić czas na grę :)
Nadają się te kije które podałem czy raczej tylko ozdoba ściany z nich będzie?
Jakiej długosci kij kupić, jeśli mam 183cm wzrostu?

i jeszcze jedna sprawa: Mój kij kupiłem "na chybił trafił", bo nie wiedziałem czy lewy czy prawy potrzebuję... (pomyślałem sobie że łopatę trzymam lewą ręką niżej to taki kij też wybrałem, hehe) akurat trafiłem na odpowiedni, tj lewa ręka bliżej klepki. Jak się fochowo mój typ kija nazywa, Lewy czy Prawy?

Odpowiedz do tematu